Motivation – Hvad motiverer mig?

Motivation er et emne der er yderst meget snak om og noget som jeg mener er utrolig individuelt. Der er mange, som har efterspurgt hvad der holder mig igang og hvad der motiverer mig til, at leve som jeg gør. Derudover er der også en del, som har spurgt om jeg virkelig er motiveret hver dag, nyder alle mine træninger og aldrig nogensinde har lyst til, at lave eller spise noget helt andet end det jeg er vant til – altså om jeg aldrig nogensinde har dårlige dage.
Men lad os starte fra en ende af og fortælle lidt om hvad der motivere mig til dagligt og på længere sigt.

Efter jeg selv er opstartet som selvstændig personlig træner og har fået et større indblik i hvordan træning og kost fungerer på et dybere plan er jeg helt automatisk gået hen og blevet en del mere motiveret og engageret i min træning. Jeg vil godt indrømme, at jeg ikke altid har været den bedste til, at give mig 110% når jeg træner og hvis jeg skal være helt ærlig så er det bestemt ikke særlig sjovt og motiverende, at træne hvis man ikke yder sit absolut bedste. Jeg er efterhånden blevet en del bedre til det og jeg har derfor gentagende gange tabt vægte nedover mig selv i forskellige øvelser og det gør jeg langt hellere end, at tage de sikre kilo og ikke komme udover grænsen.

Jeg har efterhånden haft en del forskellige personlige trænere og noget af det, som holder min motivation oppe er, at jeg ved hvilket arbejde han/hun har lagt i mine planer/programmer, jegmotivation ved, at han/hun forventer noget bestemt af det jeg er igang med og jeg ved, at jeg bliver holdt øje med! – den her opfølgning er for mange, inklusiv mig selv, en af de største motivationsfaktorer der findes – for hvis man som klient ved, at man skal måles eller sende vægt om mandagen, så yder man lige det ekstra og falder IKKE i de dårlige valg i weekenden.

Delmål er altid en god motivationsfaktor. Slutmålet kan måske være langt væk eller ihvertfald føles langt væk og derfor kan delmål være en rigtig god måde hvorpå man kan holde gejsten og motivationen oppe. Da jeg startede hos min første træner og havde min første træning i centeret ville jeg gerne have ramt målet for en måned siden og sådan tror jeg utrolig mange mennesker har det – vi er utålmodige som ind i hel**** og det kan derfor være hårdt, at holde motivationen oppe i længere tid og derfor kan delmål være gode!

Resultater vil selvfølgelig altid være en motivationsfaktor. Om det er tallet på vægten, cm målene, fedttangs målingen, tøjstørrelsen, spejlbilledet osv. osv. er som sådan mindre relevant – så længe vi ser resultater på en eller anden måde vil vores motivation stige. Det kan derfor virke godt, at have en masse forskellige måder, at måle fremgang på. Prøv forskellige ting af og se hvad der virker for dig – men husk på, at målene skal tages under samme forhold hver gang. Er det f.eks. vægt kan den tages hver mandag morgen, på det samme sted i køkkenet, efter man har tisset, før morgenmaden og uden tøj på. Sørg for, at alt er ens hver gang, så man er sikker på, at tallet har ændret sig fordi du har været pisse sej og ikke fordi dit gulv er anderledes.

progress/fremgang er noget som jeg lige nu finder min største motivation i. Jeg er blevet lidt for glad for, at løfte meget tunge vægte, meget få gange og med god form – derfor bliver jeg ekstremt motiveret af, at klare et løft jeg mentalt har sat mig op på med god teknik. Når jeg forbereder mig på en træning kigger jeg altid på hvad jeg løftede ugen før og går derfor efter, at løfte 2-3% mere end sidst – det lyder utrolig nørdet når man står og regner på hvad man skal løfte, men det virker for mig og holder min gejst oppe!
Men fremgang behøver ikke nødvendigvis, at være de tunge kilo, som det er hos mig. Det kan også være, at man laver fremgang i øvelser – måske vil man gerne arbejde hen imod, at lave et flot squat eller dødløft, men man er ikke helt mobil eller stærk nok til, at udføre disse øvelser med god form. Så kan det, at mestre øvelserne før squat og dødløft være utrolig motiverende da dette føre en tættere på, at lave de øvelser man egentlig ønsker. Find den slags progression der motiverer dig og hold fast i den! Så bliver træningerne pludselig lidt sjovere fra gang til gang.

Opbakning af venner, familie, kollegaer osv. vil altid være en stor motivation når man prøver, at lave en livsstilsændring eller holde fast i sin motivation. Det er utrolig vigtigt, at ens nærmeste og dem man omgås med til dagligt forstår hvorfor man gør som man gør og, at de ikke skal prøve at lokke en i fordærv. Man oplever ofte, at folk ser skævt til en, hvis man medbringer en sund frokost til møder og ikke spiser det daglige stykke kage som alle andre eller hvis man fortæller, at man har været oppe kl 06 for, at nå den daglige træning inden arbejde. På den her måde kan man hurtigt komme til, at føle sig udenfor og som ‘den underlige’ og det er der absolut ingen grund til. At man prøver, at leve et sundt og langt liv burde opbakkes som ind i hel**** af alle omkring en og man skal være stolt over, at man tager de ændringer det kræver! Så sørg for, at have nogle gode mennesker omkring dig, der vil give dig den opbakning du har brug for, så du kan nå dit mål!

Sidst skal det lige siges, at jeg selvfølgelig sagtens kan have dårlige dage, hvor min motivation ikke lige er til stede. De her dage er det vigtigt, at man findes sin viljestyrke frem og husker på hvorfor man gør som man gør og hvad man gerne vil opnå. Sådan nogle dage skal man bare igennem og jeg kan love jer for, at man føler sig 100 gange bedre på den anden side!

Én kommentar

Der er lukket for kommentarer.