Denne gang er det mig selv, der har været i et lille ’forløb’ og det vil jeg gerne give Jer et indblik i. Jeg vil i dette indlæg vise, hvordan jeg på uger 8 er kommet tilbage til en form, jeg selv er glad for. Jeg vil vise Jer, hvordan min kost har været; hvordan der har været styr på den uden at have været for restriktiv. Jeg vil fortælle Jer, hvordan jeg har trænet og til sidst vil jeg komme med 5 gode guidelines til, hvad man selv kan gøre i sådan en proces.
En dag på sofaen lå Christian og drillede mig og ’legede’ med min hud på benene. Her opdagede jeg, at jeg havde fået det så kendte appelsinhud. Og så et sted, jeg aldrig havde haft det før. Dette fik mig til at tage et ekstra kig på, hvordan jeg i denne periode spiste og trænede og det gik hurtigt op for mig, at der måske var gået lidt for meget bagemor og dovenskab i mig. Jeg havde hygget mig lidt for meget og det skulle der laves om på.
Som en start tog Christian og jeg et kig på kosten. Det er Christian (AmdiPt), der har lavet alle mine programmer, alle udregninger og stået for det meste af min mad. Dog har jeg naturligvis være en del af det hele og været med til at bestemme hvordan det skulle struktureres. Christian og jeg fik regnet ud, hvor meget mad jeg skulle have og vi fik lagt en plan over min kost, der tog udgangspunkt i, hvad jeg skulle have at spise på mine hviledage. På disse dage havde jeg ikke selv noget problem med at spise en del mindre og mine måltider bestod disse dage af 4 måltider;
- Alle måltiderne bestod af noget protein og grønt
- Til morgenmad blev tilføjet 20 gram chokolade (fedtkilde)
- Til aftensmad blev tilføjet 50 gram havregryn (kulhydrat)
På mine overkropsdage tilføjede vi lidt flere kulhydrater og på mine bendage endnu flere kulhydrater. Stadig kun 4 måltider.
Selvom jeg selvfølgelig altid mærker efter og spiser, hvis jeg er sulten, var dette mine basisplaner. Signalerer kroppen sult er der som regel en grund til det og jeg vil altid anbefaler, at man lytter til sin krop – også selvom det ikke står på planen. Der er naturligvis forskel på reel sult og den følelse, du får, når du dufter til en nybagt bolle 😉
Men Sarah, levede du så som ovenstående hver dag i 8 uger også selvom du blev inviteret ud at spise? Nej, det gjorde jeg ikke. Tricket ift. min mad er således:
- Skulle jeg noget (som ud at spise) planlagde jeg det ofte mine bendage, fordi jeg var klar over, at jeg havde mere mad at gøre med.
- Lå min aftale ikke på min bendag rykkede jeg blot rundt på, hvordan jeg spiste på de forskellige dage og sørgede dermed for at få mindre mad på min bendag og mere mad den dag, jeg skulle ud at spise.
- Spiste jeg noget andet end min ’normale’ mad, tastede jeg det ind i Madlog eller Myfitnesspal for at finde ud af, hvor mange kalorier, jeg spiste og fik det til at passe ind i min basisplan. Når jeg var ude at spise, tastede jeg ikke maden ind men brugte blot min sunde fornuft og sørgede for aldrig at gå amok i mad.
På denne måde følte jeg ikke, at der var nogle restriktioner ift. hvad jeg måtte spise og hvor tit jeg kunne socialisere mig og samtidig havde jeg styr på mine kalorier. Det handler i bund og grund bare om kalorier ind kalorier ud, når vi taler fedttab.
Ovenstående fungerer godt for mig, men jeg har også haft til fordel at have mine uddannelser omkring kost i baghovedet og samtidig min passion for sund og nærende mad. Det falder mig kun naturligt at spise god og nærende kost, hvilket desværre ikke er tilfældet for alle.
Ovenstående var et kort indblik i måden, jeg spiste på – men jeg trænede naturligvis også ved siden af. Min træning ændrede vi ikke meget på. Jeg har altid trænet 4-5 gange i ugen;
- Mandag og torsdag: Overkrop
- Tirsdag og fredag: Ben
- Onsdag: Hviledag el. mavetræning, lidt intervaller eller lidt cardio
Jeg får nyt træningsprogram hver måned og disse skifter mellem øvelser med få gentagelser og lange pauser til flere gentagelser og korte pauser. Jeg har altid været glad for at træne tungt (få gentagelser og lange pauser) og jeg har derfor ikke lavet noget ’dødstræning’ under denne proces.
Jeg indførte lidt cardio, men kun når jeg havde lyst. Jeg startede med et mål om at forbrænde 600 kcal på cardio om ugen. Efter de første 2 uger endte jeg med at lave omkring 1200 kcal/ugen og efter 6 uger begyndte jeg at skære ned på de igen. Nu laver jeg kun den cardio, jeg synes, der giver mig en fordel ift. min kondition. Dette kan være intervaltræning 1-2 gange om ugen og cirka et kvarters tid på stairmasteren 1-2 gange om ugen. Deruder er Christian og jeg begyndt at gå nogle dejlige lange ture i weekenden, hvor vi gerne vil nå 10.000 skridt pr. tur. Vi går knap 4000 skridt i hverdagen, så det har klart været en forbedring!
Sådan kom jeg på kun 8 uger tilbage i en form, jeg var glad for. Jeg har på ingen måde følt, at det har været for hårdt, at jeg har måtte være restriktiv eller har skulle begrænse mig. Men alt er relativt og for nogle kan min måde at træne på virke hård og får andre legende let.
Når I ser mine billeder, skal I huske på, at jeg har trænet i mange år og har derfor haft en vis muskelmasse gemt bag fedtet. Dette er selvfølgelig en stor del af, at jeg har de markeringer, som jeg har.
Hvis jeg skal give 5 guidelines til, hvordan man selv kan lave en kropsforandring, vil jeg sige dette:
- Lav en maddagbog. Find ud af, hvad du spiser og cut de ting væk, som du kan undvære. Spis når du er SULTEN og ikke bare når den sociale kontekst siger, du skal eller fordi der er noget foran snotten på dig. MÆRK efter og overvej altid om du har lyst til det, du spiser.
- Lav en træningsplan. Skriv dine programmer ned, skriv ind i din kalender, hvornår du skal afsted og lav nogle mål for dig selv under dine træninger. PRES dig selv og prøv altid at blive bedre. Lad være med at have vægttab som dit mål men gå efter noget andet såsom styrke.
- LAD VÆRE MED, AT LAVE EN FORBUDTLISTE!!!! Lad være med at kategorise noget som sundt, usundt, dårligt, godt osv. Dette vil kun forstærke din lyst til at spise det ‘dårlige’. Igen handler det i bund og grund om kalorier ind – kalorier ud. Derfor er det ikke så vigtigt, om du engang imellem får et lækkert stykke kage eller om du altid kun spiser broccoli, ris og kylling.
- Vær god til at reflekter over situationer og mad – spiser du, fordi du er i en situation, hvor du er vant til, at man skal spise (f.eks. biograf og popcorn)? Eller spiser du rent faktisk, fordi du kan lide maden?
- Vigtigst af alt; NYD PROCESSEN og husk for guds skyld at have din mentalitet og din psyke med. Der er så mange søde piger, som får et forskruet forhold til mad og jeg synes, det er så skide ærgerligt. Husk på, at det er OKAY at fejle, det er OKAY at spise kage og det er helt OKAY at gøre tingene i sit eget tempo. Stress er aldrig fordelagtigt, når man vil ændre kropskomposition og det er derfor en rigtig vigtig del af det hele, at man kan slappe af og nyde processen.
Hvis i har nogle spørgsmål eller gerne vil høre mere detaljeret omkring min kost og træning er i meget velkomne til, at kommentere på bloggen her eller sende mig en mail på sb@sarahbarlose.dk